Nekgerelateerde hoofdpijnklachten

Nekgerelateerde hoofdpijnklachten

NekklachtenHoofdpijn kan allerlei soorten oorzaken hebben. Een fysiotherapeut kan aan de hand van een intake beoordelen of een hoofdpijnklacht bewegingsgerelateerd is. Dit houdt in dat hij/zij kan beoordelen of de hoofdpijn wordt veroorzaakt of in stand wordt gehouden door de houding en/of bewegingsgerelateerde problematiek. Denk bijvoorbeeld aan spierknopen, bewegingsbeperkingen, een verkeerde houding of een spierzwakte van spieren die de nek en rug stabiliseren.

Een intake bestaat uit een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Aan de hand hiervan kan de fysiotherapeut een oordeel geven over de hoofdpijnklacht en een behandeladvies op maat geven.

Hoofdpijnklachten waarvoor mensen vaak bij een fysiotherapeut komen zijn:

  • Spanningshoofdpijn: Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde spierspanning van de nek-, schouder-, en/of gezichtsspieren. Houding en stress spelen hierbij mogelijk een rol.
  • Cervicogene hoofdpijn: De klachten worden veroorzaakt door (traumatische) blessures aan de nek. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash of een andere blessure. Een bewegingsbeperking van gewrichten of een instabiliteit van de nek spelen hierbij een mogelijke rol.
  • Migraine: Een migraineaanval duurt meestal een aantal dagen. Kenmerkend aan migraine is dat er voorafgaand een zogenaamd ‘aura’ aanwezig is. Hoe vaak het opspeelt is erg verschillend per patiënt.

Wat de fysiotherapeut aan de hoofdpijnklachten kan doen is:

  • Verbeteren van de houding (medical taping, advisering en oefentherapie gericht op stabiliteit)
  • Verbeteren van de beweeglijkheid van de nek (manuele vaardigheden en oefeningen)
  • Spierontspanning (massage, dry needling en ontspanningsoefeningen).
  • Verbeteren van de stabiliteit van de nek (oefentherapie gericht op kracht van de diepe nekspieren en eventueel fysiofitness).

De fysiotherapeut gaat samen met u kijken wat de meest effectieve behandeling is voor uw hoofdpijnklachten.