Hartfalen

Hartfalen

HartfalenHartfalen is een aandoening waarbij de hartspier minder capaciteit heeft en daardoor niet meer de functie heeft om zijn dagelijkse taken te volbrengen.

Het is belangrijk om uw hart- en bloedvaten gezond te houden. Bewegen is één van de manieren om dit te doen. Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen tijdens en na de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. De fysiotherapeut is dé specialist in beweging en kan u begeleiden naar een optimale conditie. Mogelijk heeft u bewegingsangst of loopt u juist te hard van stapel. Ook hierin begeleidt de fysiotherapeut u. Bewegen is de beste manier om hartfalen te voorkomen, iedere dag een half uur matig intensief bewegen draagt bij aan een goede gezondheid.

Hartfalenrevalidatie

Ook in onze praktijk kunnen patiënten met hartfalen worden begeleid. Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot.

De oefenruimte beschikt over de benodigde trainingsapparatuur en de benodigde apparatuur om de veiligheid te waarborgen: AED (reanimatie), meetapparatuur voor saturatiemeting en bloeddrukmeting.

Vergoeding

Hartfalen is bij de zorgverzekeraars geen chronische indicatie, dus het aantal behandelingen dat vergoed wordt, is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Wanneer komt u in aanmerking voor hartfalenrevalidatie in onze praktijk:

  • U dient een verwijzing te hebben van uw cardioloog
  • U heeft een voortraject in het ziekenhuis doorlopen of uw klachten zijn minimaal 6 weken ‘stabiel’ (geen recent hartinfarct of operatie)
  • U bent gemotiveerd om deel te nemen en wilt graag uw functioneren optimaliseren.