Adem- en ontspanningstherapie

Adem- en ontspanningstherapie

OntspanningstherapieWanneer er gedurende langere tijd stress en/of spanning wordt ervaren kan dit leiden tot lichamelijke, psychische en/of emotionele klachten. Er is dan sprake van een verstoord evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Het leren en toepassen van adem-, ontspanning- en bewustwordingsoefeningen kan dan helpen het evenwicht te herstellen, waardoor klachten verminderen en verdwijnen.

Stress/spanning is een reactie op een positieve of negatieve prikkel, waardoor het lichaam zich gaat voorbereiden op actie. Dat stelt ons in staat om een prestatie te leveren. Dit is een volkomen normale situatie. Er ontstaat pas een probleem als de stress te lang duurt en er te weinig herstel plaatsvindt.

Allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals:

  • Lichamelijke klachten: Hoge bloeddruk, hartkloppingen, pijn, slaapstoornissen, maag- en darmklachten, verhoogde spierspanning, hoofdpijn;
  • Psychische klachten: Angst, depressie, passiviteit, burn-out;
  • Emotionele klachten: Prikkelbaar, rusteloos, nervositeit;
  • Cognitieve klachten: Verminderde concentratie, geheugenproblemen, afgenomen werktempo, moeite met aanpassen.

Ademhalings-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen het evenwicht te herstellen. Lichaam en geest komen weer tot rust en de klachten verdwijnen. Tevens stelt het u in staat te voorkomen dat de klachten opnieuw zullen optreden doordat u geleerd heeft tijdig de signalen te herkennen van te veel stress en/of spanning. U bent daardoor beter in staat zelf de regie in handen te houden.

De gespecialiseerde fysiotherapeut neemt samen met u door welke oefeningen het best bij u passen.