Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie

Wat doet de geriatriefysiotherapeut

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor (kwetsbare) ouderen. Zo helpt de geriatriefysiotherapeut ok patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup verschijnselen vertonen van ouderdom.

De geriatriefysiotherapeut adviseert ook over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen. Hierin worden gezinsleden en/of mantelzorgers betrokken indien nodig.

Behandeling

De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Ook wordt vaak oefentherapie toegepast als preventiemiddel, om zo bijvoorbeeld een val te voorkomen.

Samenwerking

Omdat ouderen vaak meer hulpbehoevend zijn, is het soms nodig om naast fysiotherapie ook hulp te krijgen van andere disciplines. Voorbeelden hiervan zijn ergotherapie, diëtist en thuiszorg. Om de beste zorg te leveren, zal de geriatriefysiotherapeut ook overleggen met deze disciplines om in samenspraak het beste behandelplan vast te stellen.

Opleiding

De geriatriefysiotherapeut heeft zich na de opleiding Fysiotherapie gespecialiseerd op het gebied van ouderen. Hiervoor heeft de geriatriefysiotherapeut een driejarige Masteropleiding gedaan.
Ook moet de geriatriefysiotherapeut blijvend opleidingen/cursussen volgen om punten te behalen om zo geregistreerd te blijven als geriatriefyiostherapeut.