Bekkenbodemfysiotherapie
Wat is de bekkenbodem?
Het bekken zijn de botten onderaan de buik tussen de heupen. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. De bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel die verbonden zijn aan de organen.
Wat zijn de functies van de bekkenbodem?
De bekkenbodem bestaat uit een laag van spieren (de blaas, baarmoeder, vagina en het einde van de darm). Deze spieren hangen als een hangmatje tussen de botten van het bekken. De spieren zijn altijd licht aangespannen en zorgen er ook voor dat de plasbuis en de darm gesloten zijn. De bekkenbodemspieren zijn dus belangrijk voor het plassen en ontlasting geven, maar ook voor het hebben van geslachtsgemeenschap.
Bekkenbodemfysiotherapie
Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’. Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of teveel spierspanning in de bekkenbodem.
Het functioneren van de bekkenbodemspieren is van invloed op het functioneren van de blaas, endeldarm en op seksuele functies. Het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren kan daardoor leiden tot verschillende klachten.
Klachten aan de bekkenbodem
Klachten bij een verminderde spierkracht bekkenbodemspieren of bindweefsel kunnen zijn:
- Incontinentie voor urine;
- Incontinentie voor ontlasting;
- Incontinentie voor zowel urine als ontlasting;
- Verzakkingen van bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder en endeldarm.
Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je een verminderde spierkracht heb in de bekkenbodemspieren of bindweefsel zoals:
- Zwangerschap en bevalling;
- Oudere leeftijd;
- Zwaar lichamelijk werk, overgewicht, veel hoesten en persen;
- Aangeboren zwakte van bindweefsel.
Ook kunnen de bekkenbodemspieren te gespannen zijn. Dit noem je overactiviteit van de bekkenbodem. Voorbeelden van klachten bij een overactieve bekkenbodem zijn:
- Pijn in de onderbuik, onderrug en/of in de bekkenbodem zelf;
- Pijn rond de geslachtsorganen;
- Plasproblemen, het niet goed kunnen uitplassen;
- Veelvuldige urineweginfecties;
- Obstipatie;
- Ontstaan van aambeien;
- Pijn bij geslachtsgemeenschap;
Andere oorzaken van bekkenbodemklachten
Pijn of andere soorten klachten onder in het bekken en de rug zijn niet altijd het gevolg van te gespannen of te slappe bekkenbodemspieren. Veel voorkomende andere oorzaken zijn:
- Problemen met spieren en/of gewrichten (zoals klachten van de rug, heupen of stuitje);
- Darmproblemen;
- Blaasproblemen;
- Afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken;
- Psychische trauma’s en stress.
Een combinatie van alle klachten kunnen ook voorkomen. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan behulpzaam zijn bij het leren herkennen van en omgaan met deze te hoge spierspanning, die vaak samengaat met een verhoogde spierspanning in andere delen van het lichaam. Er zal aandacht worden besteed aan het op gezonde wijze ledigen van blaas en darmen, zonder onnodige spierspanning of persgedrag. Daarnaast kan aandacht besteed worden aan de rol van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten. Een keus zal gemaakt worden aan de hand van de specifieke klachten van de patiënt en altijd in over met de patiënt.
U kunt altijd bij ons terecht voor een fysiotherapeutische behandeling, zowel met als zonder verwijzing van huisarts of specialist. De zorgverzekeraar vergoedt de fysiotherapeutische behandeling alleen als u voor fysiotherapie verzekerd bent.
Bekkenpijn (bekkeninstabiliteit)
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continue pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder stabiel wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel die bij elke zwangerschap optreedt. Deze verweking veroorzaakt instabiliteitsklachten.
Er bestaan meerdere vormen van bekkeninstabiliteit, zoals een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: dit kan worden veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).
Bij een verminderde belastbaarheid van het bekken kun je zelf al acties ondernemen om de klachten te onderdrukken. Dit kan door meer rustpauzes in te lasten, zwaardere huishoudelijke taken, traplopen of lange werkdagen (tijdelijk) te verminderen.
Wanneer er ernstige klachten instabiliteitsklachten optreden, is het raadzaam om met ons contact op te nemen.